[Güncellendi] Vergi Dilimi Nedir? Vergi Dilimine Nasıl düşülür? Nasıl ve Neye Göre Hesaplanır?

siberyardimy tarafından tarihinde yayınlandı

2016 Yılı Vergi Dilimi. Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Merhaba arkadaşlar. Malum yıl sonu geldi ve yine vergi dilimine düşmeceler başladı. Peki bu vergi dilimi nedir? Nasıl ve neye göre hesaplanır.? Biz kendimiz hesaplayabilir miyiz? İşte bu yazıda tüm bu sorulara yanıt bulmaya çalışacağız ve eğer başarılı olursak herkes kendi vergi dilimini hesaplayıp, maaşından ne kadar para kesileceğini öğrenebilecek.

Öncelikle 2016 yılı için Maliye Bakanlığı birkaç vergi dilimi sınırı getirmiş bunlar
  1. 12.600 TL’ye kadar olan yıllık kazançlarda kesilecek vergi oranı %15
  2. 12.600 TL’den 30.000 TL’ye kadar olan yıllık kazançlarda kesilecek vergi oranı %20
  3. 30.000 TL’den 69.000 TL’ye kadar olan yıllık kazançlarda kesilecek vergi oranı %27
  4. Bundan sonrası için ise %35.
Buradan anlaşılacağı üzere her çalışan kazancının %15’i kadar zaten vergi ödüyor. Yani aldığımız maaştan zaten vergi kesiliyor. Ancak yılık kazanç 12.600 TL’yi geçtiğinde maaşlarımızdan kesilen vergi %20’ye yükseliyor. Yani extra %5 daha vergi kesiliyor. Bizler zaten mevcut maaşımızı %15 kesintili maaş aldığımız için bizi etkileyecek olan sadece %5 olacaktır. Bu yüzden yazımızda sadece bu kısmı hesaplayacağız. Peki bu %5’i neye göre hesaplayacağız. Örneğin 3.000 TL maaş alan bir çalışandan extra 150 TL mi kesilecek. 
Cevap: Hayır. Maaşlarımızın tamamı vergiye tabi değildir. Sadece belli bir kısmından vergi kesilir ve vergiye tabi bu kısım aylık ve yıllık matrahlar olarak bordrolarımızda yazar. Aşağıdaki resimde Aylık ve yıllık vergi matrahı gösterilmiştir. Yıllık Matrah 12.600 TL’yi aşarsa yüzde 15 olarak kesilen vergi yüzde yirmi olarak kesilecektir. Yani vergiye esas kazancımızdan (Aylık vergi matrahından) extra %5 daha kesinti olacaktır.
Resmi Büyütmek İçin Üzerine Tıklayın
Resimde Kırmızı ile işaretlenmiş yerdeki aylık vergi matrahı o ayki vergiye esas kazancımızı, geçen aylar vergi matrahı toplamı ise bulunduğumuz yıl içinde geçen aylarda aldığımız aylıkların vergiye esas olan toplamını göstermektedir. Bu iki birimi topladığımızda toplamı eğer 12.600 TL’yi geçiyorsa vergi dilimine girmişiz demektir. Ancak hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken husus 12.600 TL’den fazla olan kısmın %5’ini hesaplamaktır. Zaten geçen aylarda maaşlarımızdan vergi kesildi ve 12.600 TL’ye kadar olan kısmın vergisini ödedik.
Örneğin Geçen aylar vergi matrahı toplamı ile Aylık vergi matrahı toplamı 13.100 TL olsun. bu durumda 12.600 TL’yi geçen kısım 500 TL olduğundan;
500*5/100=25 TL o ayki maaşımızdan kesinti olacak demektir. 
Bu hesap vergi dilimini geçtiğimiz ilk ay için yapılacak olan hesaptı. Bundan sonraki aylar zaten vergi dilimi geçmiş olduğumuz için direkt olarak Aylık vergi Matrahı bölümünde yazan rakamın %5’ini hesaplarsak o ayki maaşımızdan kesilecek olan tutarı bulabiliriz.
Örnek;
Geçen aylar vergi matrahı toplamı:13.100 TL
Aylık vergi Matrahı:1.200 TL olsun.
Geçen aylar toplamı 12.600 TL’yi geçtiği için ikinci vergi dilimine girmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz ayların vergisini ödediğimiz için geçen ayları değil yalnızca içinde bulunduğumuz ayın extra vergisini hesaplıyoruz.
1.200*5/100=60 TL. 
Yani vergi dilimine düşmeden önceki aya göre içinde bulunduğumuz ay 60 TL daha az maaş alacağız.
Bu hesaplamayı yaptınız ancak bordronuzda daha fazla kesinti çıktıysa, hemen kurumunuzun mutemedi ile görüşüp yanlışlık varsa düzeltmesini isteyiniz. 
Bu arada sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

1 yorum

Adsız · 6 Nisan 2016 19:26 tarihinde

Maaslarimizdan kesilen gelir vergisi, devlet eli ile pesinen alinan haractir.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.